top of page

Iets over mijn werk

Ik maak: beelden, kleine sculpturen van blik, draadfiguren, lino's en collagedrukken.

Ik werk met verschillende materialen in diverse technieken. Ik vind het leuk om met eenvoudige en vaak wat ongebruikelijke materialen te werken. Zo gebruik ik bv. oude conservenblikken, verpakkingsmateriaal en ijzerdraad. Ik zal hieronder over elk van de technieken, waarin ik werk, iets vertellen. 

Sculpturen van blik.

Kunstobjecten van metaal en vooral ook van schroot, fascineerden mij altijd. Op de opleidingen die ik volgde, vond ik het erg leuk om van restjes metaal kleine beelden te maken, door de stukjes aan elkaar te solderen.Thuis zocht ik naar een nog eenvoudigere manier om metalen beeldjes te maken.Ik knipte in een conservenblik en vormde daar mijn beelden van.Ik merkte dat de beelden het sterkst werden als ze uit ??n stuk gemaakt worden. Het materiaal is erg weerbarstig en stug en gaat soms zijn eigen weg, waar ik dan maar in mee ga. Daarom kan ik nooit hetzelfde beeld een tweede maal maken. Elk beeld is dus uniek.

 Draadfiguren

Om kleine beelden van was te maken, maakte ik altijd eerst een klein geraamte van koperdraad. Vaak vond ik die geraamtes,(heel eenvoudige figuurtjes) al zo sprekend en komisch, dat ik besloot, er geen was op aan te brengen, ze deden me denken aan de beeldjes die ik als kind al maakte van ijzerdraad en pijpenragers. En dan bij mijn oma en mijn ouders op de schoorsteenmantel werden gezet

Ik maakte de figuurtjes wat uitgebreider, en verfde ze zwart.

Het is leuk om met dit eenvoudige materiaal de karakteristieke eigenschappen van de mensen en dieren die ik maak, op een zo simpel mogelijke manier weer te geven. Door te werken met gekronkeld draad, krijgen de figuurtjes een speelse en grillige vorm. Ook worden ze dan vaak wat humoristisch.

 Ik maak ik ook draadfiguren met gekleurde vakken erin.


Ik gebruik hiervoor een zelf ontwikkelde techniek. 

Naast deze grillige figuurtjes, maak ik ook hele strakke draadfiguurtjes. Deze zijn wat kleiner en worden bijna altijd gemaakt uit 1 stuk draad. Daarom heb ik die serie mijn: Oneliners genoemd. Ook de Oneliners" worden zwart gelakt.


Als ik een draadfiguur gemaakt heb, is het mogelijk hetzelfde ontwerp nog eens uit te voeren.


In tegenstelling tot de blikken beelden, kan ik een draadfiguur dus wel meerdere malen maken


maar ook dan is het niet mogelijk een exacte kopie te maken, elke figuur zal net een beetje anders zijn,


dus ook weer uniek.

Linoleumsnedes

De draadfiguren inspireren me vaak om een eenvoudige linoleum-snede van te maken.In zo'n lino (afdruk van een linoleum-snede) probeer ik op dezelfde speelse wijze, figuren weer te geven.Ik werk lineair en hierdoor lijken de afdrukken op de zwarte draadfiguren.Ik rol de linoleum-snede voor elke afdruk opnieuw in, en varieer daarbij met de kleuren, hierdoor is elke afdruk anders.

Collage-druk


Soms werk ik met een vrij onbekende, eenvoudige druktechniek: de collage-druktechniek. Ik maak hiervoor een kartonnen collage, wat ik inrol met drukinkt en dan afdruk. Dit geeft vaak mooie resultaten. Het is ook een leuke manier om kennis te maken met druktechnieken. Ik geef hier af en toe een workshop in, het is een techniek is die men ook thuis of op school eenvoudig kan doen,want er is geen drukpers voor nodig.

Beelden

Ik heb een tijdje ge?xperimenteerd met verschillende materialen en heb zo deze beelden gemaakt, van een mengsel van (oud) papier, zaagsel en een milieuvriendelijke verharder. Zoals u op de foto's kunt zien hebben de beelden de uitstraling van een bronzen beeld. Elk beeld wordt geboetseerd om een metalen frame.

De beelden zijn geplaatst op een granieten sokkel.

Na de vraag, naar deze beelden in echt brons, ben ik de beelden in was gaan boetseren met de bedoeling ze af te laten gieten in brons.

Van het beeld , van de golfer hiernaast,is inmiddels een bronzen variant gemaakt, er is een groene patina op aangebracht

Zie: Foto's: Bronzen beelden

Members Area

Recent Photos

bottom of page